Wat is de menopauze

Wat is de menopauze

Wat is de menopauze?
Het woord ‘menopauze’ komt van de Griekse woorden ‘menos’, wat maand betekent, en ‘pauze’, wat ophouden betekent. Menopauze betekent dus dat de ‘maandelijkse’ (de menstruatie) stopt.

De menopauze is dus je laatste menstruatie. Soms weet je pas dat je je laatste menstruatie hebt gehad als je gedurende 12 maanden geen menstruatie hebt gehad, aangezien de menstruatie zeer onregelmatig kan optreden in de aanloop naar de menopauze toe.

Wat gebeurt er tijdens de menopauze?

Vrouwen worden geboren met ongeveer een miljoen eicellen in elke eierstok. In de puberteit blijven er nog ongeveer 300.000 eitjes over en tegen de menopauze zijn er geen actieve eitjes meer.

Gemiddeld heeft een vrouw 400-500 menstruaties in haar leven. Vanaf ongeveer 35-40 jaar neemt het aantal eicellen dat in de eierstokken achterblijft sneller af en ovuleer je (een eicel uit de eierstok) minder regelmatig totdat je menstruatie stopt. De menopauze betekent het einde van de eisprong.

Hormonen & menopauze

Hormonen zijn chemicaliën die in je lichaam worden gemaakt en die signalen via je bloedbaan doorgeven. Ze waarschuwen het lichaam dat het tijd is om iets te doen. Ze helpen je bij het beheersen van veel van je lichaamsfuncties, zoals temperatuur, groei, energie, herstel van cellen, voortplanting, seksuele functie en spijsvertering. Hormonen vertellen het lichaam om te eten, te stoppen met eten, te slapen, wakker te worden, te groeien of – als de hormoonspiegels dalen – te stoppen met groeien.

De drie hormonen die van bijzonder belang zijn tijdens de menopauze zijn:

oestrogeen – progesteron – testosteron

Symptomen van de menopauze worden veroorzaakt door veranderingen in de niveaus van deze hormonen. Deze veranderingen treden meestal gedurende maanden of jaren op als je de menopauze nadert. Als je een menopauze hebt die is veroorzaakt door een operatie of behandeling van kanker, kan een plotselinge daling van sommige van deze hormonen optreden, waardoor de symptomen ernstiger worden.

Oestrogeen

Het hormoon oestrogeen bestaat uit een groep van drie hormonen: oestradiol, oestron en oestriol. Het wordt geproduceerd uit de cellen rond de eicellen in de eierstokken.

Oestrogeen werkt in de vagina, baarmoeder, huid, darmen, lever, hart, bloed, hersenen en door het grootste deel van het lichaam. Oestrogeen helpt de spiertonus te behouden, het endometrium (slijmvlies van de baarmoeder of baarmoeder), de baarmoederhals (het onderste, smalle deel van de baarmoeder waar het samenkomt met de vagina), de kanalen in de borsten en het helpt bij de bescherming van onze botten.

De productie van oestrogeen fluctueert tijdens de overgang of perimenopauze. De productie van oestrogeen kan toenemen omdat de ovulatie in sommige perimenopauze cycli tweemaal kan plaatsvinden. Dit kan leiden tot zeer hoge hormoonspiegels, maar op andere momenten in de perimenopauze kunnen de hormoonspiegels erg laag zijn. Naarmate de laatste menstruatie nadert en het aantal eicellen afneemt, dalen de oestrogeenspiegels, tot wel 90% tijdens de menopauze.

Progesteron

Progesteron, een ander natuurlijk vrouwelijk hormoon, neemt af richting de menopauze. Dit komt omdat progesteron alleen wordt geproduceerd als er een eicel vrijkomt (ovulatie). De afgifte van progesteron bereidt de baarmoeder meestal voor op een bevruchte eicel en zwangerschap. Met de menopauze stopt de eisprong, en dus dalen de progesteronspiegels.

Progesteron is verantwoordelijk voor veranderingen in het slijm in de baarmoederhals, van dun naar dikker. Het vermindert de zuurgraad in de vagina, werkt op melkcellen in de borsten en kan ons humeurig maken.

De menopauze nadert, de progesteronspiegels dalen. Tijdens deze anovulatoire (geen ovulatie) cycli kunnen vrouwen vanwege de hormonale schommelingen last krijgen van hevige, onregelmatige bloedingen en symptomen van de menopauze.

Testosteron

Testosteron wordt geproduceerd door de eierstokken en in andere delen van het lichaam, zoals de bijnieren, die boven de nieren zitten.

We beschouwen testosteron vaak als meer een mannelijk hormoon, vooral vanwege de invloed op de haargroei en de stem. Testosteron is echter ook een belangrijk vrouwelijk hormoon. Het speelt een rol bij het seksuele verlangen en de opwinding van vrouwen, het algehele emotionele welzijn en de bot- en spierkracht.

In plaats van dat de niveaus tijdens de menopauze plotseling of dramatisch dalen, neemt testosteron geleidelijk af met de leeftijd. Bij sommige vrouwen daalt het niveau met de helft tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar.

Er valt nog veel te leren over testosteron, vooral over hoe het werkt bij vrouwen en de impact ervan op seksualiteit.

Wanneer treedt de menopauze op?

De meeste vrouwen bereiken de menopauze tussen de 45-55 jaar, en de gemiddelde leeftijd voor vrouwen om de menopauze te bereiken is 51-52 jaar. Sommige vrouwen zullen een latere menopauze hebben, tot 60 jaar oud, vooral als er een familiegeschiedenis is van late menopauze.

De menopauze treedt soms eerder op dan verwacht als gevolg van kankerbehandeling, operatie of onbekende oorzaken.

De stadia van menopauze

Perimenopauze

Kenmerken van de perimenopauze:

  • De overgang of aanloop naar de menopauze (opraken van eieren)
  • Duurt gemiddeld 4-6 jaar, maar kan zo kort zijn als een jaar of zo lang als 10 jaar
  • Menstruaties beginnen te ‘afbouwen’ en worden minder regelmatig
  • Menstruaties kunnen lichter of zwaarder zijn, langer duren of eerder eindigen dan vroeger
  • Symptomen van de menopauze beginnen vaak geleidelijk gedurende deze tijd.

Veel vrouwen spreken over de perimenopauze als een tijd van hormonale ‘chaos’. Hormoonspiegels, met name oestrogeen, kunnen grillig van hoog naar laag schommelen. Dit komt omdat de eierstokken bijna geen eieren meer hebben, wat de hormoonspiegels beïnvloedt. De hypofyse produceert hogere niveaus van signaalhormonen – follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) – naar de eierstokken in een poging om de eierstokken die eieren produceren en de oestrogeenspiegels normaal te houden. Gedurende deze tijd kan de eisprong (het vrijkomen van een eicel) twee keer per cyclus plaatsvinden, de tweede keer tijdens een menstruatie. Dit kan leiden tot zeer hoge hormoonspiegels. In andere cycli kan de eisprong helemaal niet plaatsvinden.

Menopauze

De menopauze wordt gedefinieerd als je laatste menstruatie, maar omdat de menstruatie erg onregelmatig kan zijn als je de menopauze nadert, weet je pas echt dat je je laatste menstruatie hebt gehad als je al 12 maanden geen menstruatie hebt gehad.

Postmenopauze

Postmenopauze is de tijd na de menopauze. Een vrouw kan symptomen van de menopauze ervaren in de postmenopauze. Hoe lang dit duurt, verschilt per vrouw.

Bron: https://www.jeanhailes.org.au/health-a-z/menopause/about-menopause