• Home
  • Soul

Wat doet stress met je lichaam

Wat doet stress met je lichaam

Als je graag beter wil begrijpen waarom langdurige stress schadelijk is voor je lichaam dan moeten we even een paar duizend jaar terug in de tijd gaan.

Naar die tijd toen we nog aan het jagen waren om voedsel te vinden en stel je voor dat je oog in oog kwam te staan met een sabeltand tijger die toen nog vrij rond liepen.

Wat er dan met je gebeurd is dat je in een paar seconde voor de keuze komt te staan om te vechten of te vluchten. Misschien heb je hier wel eens van gehoord het bekende flight or fight syndroom. 

En in deze vecht of vlucht situatie gaat je lichaam direct in de aanval met een aantal chemische reacties puur om ervoor te zorgen dat kans dat je dit gaat overleven groter wordt.

Je spijsvertering verzuurt omdat we de energie nodig hebben die je anders gebruikt voor het verteren van je voedsel. Je huid gaat verzuren omdat je minder lekker wil smaken voor die tijger en ook je bloed wordt dikker zodat je niet meteen dood bloed mocht je gebeten worden.

Je zicht wordt veel smaller zodat je niet afgeleid word en je alleen maar focust op je aanvaller.

Je blaas wil zich legen zodat je een stukje lichter wordt en harder kunt rennen.

(Dat verklaart meteen de reden waarom je zo vaak naar een toilet moet voordat je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of een mega belangrijke meeting hebt)

Je immuunsysteem staat even stil want wat maakt het nog uit of je kanker krijgt als je op het punt staat om opgegeten te worden door een tijger.

Je adrenaline verhoogt en ook het stress hormoon cortisol. En het is niet fijn om te weten wat deze hormonen op een langere termijn met je doen. 

En deze chemische reacties die dit vecht of vlucht situatie met je doen is natuurlijk prima als je dit nodig hebt maar tegenwoordig zijn er geen sabeltandtijgers meer waar we voor op de vlucht moeten dus als je vandaag de dag last hebt van stress door je werk , kinderen , schoonmoeders, jetlags, files en noem het maar op dan kun je wel bedenken wat dit met je niveau van presteren doet.

Want als je continue in een dergelijke situatie zit dan ben je niet helemaal meer helder en gefocust op wat je moet doen in het hier en nu en wat echt belangrijk is voor je.

Als je lichaam in een staat van vlucht of vecht verbeelding zit dan ben je veel minder in staat om snel te handelen als er op de snelweg een ongeluk is gebeurd, om een gevatte tegenreactie te geven tegen je partner als die boos op je is, om een creatieve oplossing te geven op je werk als je baas tegen je staat te schreeuwen

Wanneer je gestresst bent dan heb je niet de volle capaciteit van je computer power. Wanneer je lichaam gestresst is staat dit gelijk aan een computer met allerlei tabbladen geopend, ken je dat wanneer je aan het werk bent dat er in je browser een stuk of 10 tabbladen open staan en je van het ene naar het andere hopt?

Het is een gegeven feit dat op de leeftijd van 20 jaar je brein ongeveer 10 miljoen pcc heeft wat pre cognitieve commitment betekent, je kunt dit zien als dat er 10 miljoen tabbladen open staan op je computer. En wanneer je dan een email wil typen dat je cursor achter loopt omdat het gewoonweg niet voldoende power meer heeft om dit te doen zoals die dat zou moeten doen.

En niet omdat het een stomme computer is zoals je vloekend boven je email denkt

En dat is eigenlijk wat stress met ons doet, en begrijp me niet verkeerd dat het helemaal niet slecht voor je is wanneer je stress hebt maar het is wel heel erg schadelijk wanneer je continue onder stress blijft staan. Want je verzuring van je lichaam hoopt zich niet alleen op het is ook het beroven van de kracht van je brein door die 10 miljoen open tabbladen waardoor jij niet meer gebruik kunt maken van je volledige capaciteit om beter te presteren.