De digitale detox

De digitale detox

De digitale detox, offline is het nieuwe luxe..6 tips om digitaal te detoxen

Het internet staat vol met allerlei tips om te detoxen maar om nou eens digitaal te detoxen dat is weer een heel ander verhaal. 

Ik heb gemerkt dat even een week offline dat veel met je doet. Je wordt veel meer bewust van alles om je heen. Je gaat meer naar binnen , houd meer innerlijke conversaties met jezelf en bij mij gaat mijn creatieve energie sterker stromen.

Dus ik kan het je echt aanraden om een week offline te gaan. Niet meteen in paniek raken want je denkt misschien dat dit onmogelijk is maar met de volgende tips is dat heel goed te doen en ik weet zeker , dat je hierna na deze ervaring van je eerste digitale detox veel vaker op deze manier gaat detoxen.

Je denkt nu dat je een digitale detox helemaal niet nodig hebt omdat het best wel meevalt hoeveel je op het internet zit en je vind je zelf echt geen digitale nerd. Maar hoe vaak check je je telefoon? Hoe vaak krijg je een whats app of een mail melding binnen of een of andere push notifaction die je zelf hebt aangezet omdat dat toch wel heel handig is. We leven nu in een informatie tijdperk en we leven ook in een staat van FOMO. Wat staat voor de fear of missing out.

Het werkt ook verslavend want elke keer als je een bericht krijgt dan komt de stof dopamine vrij en omdat je cellen graag gevoed willen worden met dopamine zul je steeds moeilijker de verleiding kunnen weerstaan om een binnen gekomen berichtje niet te openen op je telefoon. Dit heeft niks met wilskracht te maken maar juist alles wat er in je lichaam gebeurd. Luister maar eens naar de podcast EP .. waar ik het heb waarom verandering zo moeilijk is en wat er met je gebeurd op cel niveau.

Maar voor nu dus digitaal detoxen en met deze 6 tips is dat nog leuk ook.

TIP 1

Detox je telefoon

Zet alle push notificaties uit want er hoeft maar iets te gebeuren in de wereld en je telefoon maakt overuren. Hoe vaak je weer een vriendschapsverzoek binnen krijgt of weer de zoveelste like op je net geplaatste post. De hele dag door krijgen we meldingen op onze telefoon. Zet ze uit en maak met jezelf de afspraak om bijvoorbeeld een maximum aan tijd te spenderen per app. Plan per dag wanneer je dit gaat doen en hoe lang je dit doet en hou je ook aan die afspraak.

Ook een goede tip die ik ergens heb gelezen is om al je social media apps niet op het beginscherm te plaatsen van je telefoon. Als je ze niet 123 ziet dan ben je ook minder geneigd om ze te openen. En neem ook eens de tijd om je telefoon een keertje op te schonen want ik weet niet hoe het bij jouw is maar ik download maar al te vaak weer een nieuwe super handige app waar ik dan vervolgens weer helemaal niets mee doen, maar die wel op mijn telefoon blijft staan. Dus ruim alle apps op die je niet meer gebruikt.

Leg je telefoon niet meer naast je als je gaat slapen maar leg het uit je slaapkamer. Hoe vaak check je voor het slapen gaan nog even  je telefoon of kun je de verleiding weerstaan als je bijna in slaap valt en je hoort nog net een whats app binnen komen of je hoort een bliepjes van je mail. Maar ook aas je wakker wordt want het eerste wat je ziet is je telefoon en hoe makkelijk is het dan om 15 tot 20 minuten eerst weer alle meldingen te checken voordat je aan je dag begint.

Tip 2 

Wees voorbereid op momenten wanneer je in de verleiding zou kunnen komen. Je zult merken dat als je ergens ben t en je moet ergens op wachten dat je dan de tijd wilt doelen door heel evenetje door je social media te gaan. En zo zijn er nog veel meer van die momenten door de dag heen dat je even gewoon maar 5 minuutje je berichtjes wilt checken. Zorg ervoor dat je iets anders te doen hebt. Ga vooral leuke dingen doen die dit compenseren voor je. En blijft het lastig om de verleiding te weerstaan dan zijn er zijn verschillende apps die je daarbij kunnen helpen. Met ShutApp kun je een doel bepalen en een timer gebruiken voor hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken. Als je de app Forest opent, plant je een zaadje dat uitgroeit tot een boom. Als je de app verlaat om iets anders te doen op je telefoon, gaat de boom dood. Tot slot zal de meditatie-app Headspace je helpen weer in het hier en nu te leven.

Tip 3

Boek een vakantie zonder wifi of zonder internet mogelijkheden en maak er een heerlijke digitale detox vakantie van. Ik weet uit eigen ervaring dat dit helemaal niet moeilijk is. Je geniet meer van je vakantie en je ziet ook veel meer. Maak eens op de ouderwetse analoge manier weer fotos. Neem een leuk bord spel of kaartspel mee op in de avonden je mee te vermaken.

En merk je dat dit je veel moeite kost ga dan eens op de cold turkey manier een echte digital detox retreat doen. Want misschien is deze methode wel de manier voor jou. Tijdens je digitale detox-vakantie kun je gewoon nog je eigen ding kunt doen, maar bij een digitale detox retreat focus je meer op de gezondheidsproblemen die jouw digitale verslaving veroorzaakt. Uiteraard zijn Telefoons, internet en hier verboden. Nergens zul je wifi vinden. Je slaapt op een afgelegen plek, krijgt gezonde maaltijden en smoothies en doet elke dag aan yoga, begeleide meditaties, mindfullness, wandelingen, ademhalingsoefeningen en creatieve workshops. Lijkt mij een prima manier om eens een complete digitale detox te doen.

Tip 4

Self-care

Neem eens de tijd voor jezelf en hou een heerlijke Spa middag of avond in huis. Maak een heerlijk bad, zet een lekker kopje thee en neem even de tijd voor jezelf. 

Maak hier een self -care rituaal van. Beloon jezelf met heerlijke verwen producten die je alleen voor dit ritueel gebruikt, zo blijft het speciaal en ook echt voor jouw ritueel.

Neem eens een kijkje bij onze beauty rituelen om inspiratie op te doen.

TIP 5

Lees boeken, en geen digitale boeken op je iPad of telefoon. Nee echte boeken. Spreek met jezelf af dat je elke maand een nieuw boek gaat lezen. Dat kunnen boeken zijn die je informeren of inspireren maar vergeet ook de verhalen niet. Een boek waarbij je heerlijk kunt wegdromen of eentje die zo spannend is dat je het niet meer weg kunt leggen. Maar het mogen ook magazines zijn als je geen echte boekenwurm bent. Zorg ervoor dat je er een paar in huis hebt. Vooral voor die momenten dat je alleen maar aan je telefoon denkt. Voor inspiratie neem eens een kijkje bij onze favorieten!

Tip 6

Ga schrijven, koop een dagboek en schrijf wat je bezig houdt. Ga een cursus volgen en dan geen online cursus maar een waar je voor op pad moet. Ga lekker het huis uit, ontmoet nieuwe ervaringen maar laat je telefoon thuis of als dat echt niet te doen is zet het dan op de vliegtuigstand.

Maak met jezelf de afspraak waardeer je vind dat de digitale wereld toch weer de overhand neemt dat je een digitale detox doet. Je wordt je veel meer bewust van alles wat erom je heen gebeurd en je energie en je creativiteit gaat ook veel meer stromen. Soms kun je ook het tegenovergestelde ervaren en dat geeft aan dat je lichaam en geest vooral behoefte hebben aan rust. Pak je agenda erbij en plan je eerste digitale detox in. Zet ‘m op!!