6 tips om je energie level te verhogen

6 tips om je energielevel te verhogen

In een samenleving waar we zoveel moeten en zoveel verantwoording hebben is het niet zo gek dat we oververmoeid zijn.

En hoe verleidelijk is het om cafeïne te gebruiken om de dag door te komen. En begrijp me niet verkeerd, ik hou echt van mijn dagelijkse kopje Nespresso maar dat drink ik omdat ik het lekker vind en niet om de nodige energie die je denkt dat het je geeft. 

En juist als je je moe en uitgeput voelt, kan het drinken van te veel koffie je bijnieren alleen maar meer onder druk zetten. Helaas is koffie niet het antwoord. 

Als je zo moe bent dat het uit bed komen aanvoelt als het beklimmen van de Kilimanjaro, probeer dan voor jezelf de oorzaak te vinden waarom je je zo moe voelt.

Enkele veel voorkomende oorzaken van vermoeidheid zijn onder meer Vitamine tekort, slechte slaap, bijnierinsufficiëntie en stress, maar het kan ook een teken zijn van ernstigere onderliggende gezondheidsproblemen.

Maar ik heb een paar suggesties voor je die je kunt doen als je weinig energie hebt.

6 tips om je energieniveau te verhogen.

Word actief

Dat klinkt misschien een beetje raar. Als je meer energie verbruikt, krijg je toch niet meer energie? Maar probeer de volgende keer wanneer je in een flinke vermoeidheidsdip zit slechts 10 min te committeren aan een vorm van lichaamsbeweging. 

Dit hoeft niet per se een intensieve cardiosessie te zijn. Het kan gewoon een rondje lopen, wat yoga of een geïmproviseerd dansfeestje in je kamer zijn … maakt niet uit , als je maar in beweging komt!

Als je zin hebt om door te gaan nadat de 10 minuten voorbij zijn, dan is dat geweldig! Maar zelfs als je dat niet doet, is de kans groot dat je je al een beetje beter voelt. 

Wanneer je je lichaam beweegt, laat het je bloed pompen en stromen er volop endorfines, waarvan is vastgesteld dat ze je energieniveau en humeur stimuleren.

Ga naar buiten

We zitten het merendeel van de dag vaak binnen en onderzoek toont aan dat de meeste van ons een tekort aan vitamine D hebben, ook wel bekend als de zonnevitamine..

Vitamine D is essentieel voor de productie van energie in het lichaam en als je er niet genoeg van krijgt, kan dit leiden tot vermoeidheid en een slecht humeur.

En je kunt dit natuurlijk aanvullen middels supplementen en bepaalde voedingsmiddelen, maar de meest efficiënte manier om je dagelijkse dosis binnen te krijgen is door van de zon te genieten. Als je huid in aanraking met zonlicht komt (ultraviolette B-stralen), kan je lichaam dit gebruiken om alle vitamine D aan te maken die het nodig heeft.

Dit is natuurlijk geen uitnodiging om vijf uur lang zonder zonnebrandcrème op het strand te liggen bakken. Je hoeft slechts 20-30 minuten per dag in de zon te liggen om de benodigde vtamine D op te doen.

Dus, de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je op het punt boven je toetsenbord in slaap te vallen, doe jezelf dan een plezier en ga even de zon in.

Eet de regenboog

Nee, helaas betekent dit niet dat je met je neus in een pakje Skittles duikt. Wat ik hiermee bedoel is dat je het beste zoveel mogelijk kleurrijke groenten (en wat fruit) kunt eten.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je maaltijden er heel kleurrijk en smakelijk  uitzien. Maar het is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je een breed scala aan mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt. En hoe meer je van die goede dingen binnenkrijgt, hoe beter en energieker je je zult voelen!

Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen.

Rood voedsel: zoals rode biet, bloedsinaasappelen, kersen, radijs, rode appels, rode paprika, rabarber, aardbeien, tomaten en watermeloen.

Deze zitten boordevol fytochemicaliën (waarvan wordt aangenomen dat ze de gezondheid van het hart verbeteren en helpen beschermen tegen een reeks vormen van kanker)

Oranje voedsel: zoals mango’s, nectarines, perziken, papaja, sinaasappels, grapefruit, ananas, passievrucht, wortelen, koolraap, zoete aardappelen, flespompoen, pompoen en sinaasappelpaprika’s.

Ze bevatten veel vitamine C en carotenoïden voor de gezondheid van het oog.

Geel voedsel: zoals bananen, abrikozen, gele paprika’s, maïs, citroen. Rijk aan vitamine A-kalium, foliumzuur en bromelaïne.

Groen voedsel: waar te beginnen ?! Van alle bladgroenten en kruisbloemige groenten tot groene appels en peren, groen voedsel is een van de meest voedzame op aarde. Ze bevatten meestal veel calcium, magnesium, kalium en vitamine B, C, E en K, plus heel veel micronutriënten.

Blauw / paars voedsel: zoals bosbessen, zwarte bessen, bramen, en aubergine. van nature gekleurd door antioxidanten, anthocyanen genaamd, die in verband zijn gebracht met een langere levensduur en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid.

Extra h20

Ooit van die dagen waarbij je je lusteloos voelde, een beetje wazig en een kort lontje? Allemaal tekenen dat je misschien wel uitgedroogd zou kunnen zijn.

Wist je dat een verlies van slechts 1-2% van het lichaamsgewicht aan water voldoende is om de systemen van het lichaam te vertragen, waardoor je je moe, traag en prikkelbaar voelt?  Net als wij als we een kater hebben, doen uitgedroogde cellen niet hun beste werk.

Dus, als we ons onverklaarbaar moe en chagrijnig voelen, is dat omdat we niet genoeg water hebben gedronken! Het probleem is dat wanneer we ons zo voelen, we vaak ons kopje koffie willen drinken die ons nog meer uitdroogt. En zo is de cirkel rond!

Dus, hoeveel water moet je eigenlijk per dag drinken? Het is niet zo zwart-wit als het oude ‘8 glazen per dag’. Het is afhankelijk van je lichaamsgewicht en ook van het drinkglas dat je gebruikt?

In plaats daarvan is een goede vuistregel om te streven naar 35 milliliter vloeistof per kilogram lichaamsgewicht.

Ben je echt geen fan van dit hele ‘drink meer water’-gedoe? Zet een grote fles water op je bureau en vul deze eventueel met wat kruiden of heerlijke verse munt of citroen.

Verbeter je slaap kwaliteit

Maak je geen zorgen, ik ga je niet vertellen dat als je moe bent je moet gaan slapen of dat je veel eerder naar bed moet gaan. Maar dat mag altijd natuurlijk. Wat veel beter werkt is te kijken naar de kwaliteit van je slaap.

Als je elke ochtend uitgeput wakker wordt, is dat een redelijk goed teken dat er iets niet klopt. Ik heb een beetje onderzoek hier na gedaan omdat ik mijn eigen slaap ook best wel wat kon verbeteren en ik heb het volgende geleerd dat de belangrijkste factoren voor een goede nachtrust zijn:

Meer tijd slapen in bed (minimaal 85 procent van de totale tijd)

In slaap vallen in 30 minuten of minder

Niet meer dan één keer per nacht wakker worden

  • Probeer een slaaptracker te gebruiken om te zien hoe goed je slaap (de diepere slaapcycli) is. Als de resultaten niet optimaal zijn probeer dit dan te verbeteren door bijvoorbeeld je kamer donkerder te maken. Verduisterende gordijnen zijn echt een goede investering.
  • Geen blauw licht gebruiken in de slaapkamer –  Zowel iPhones als Androids hebben nu ingebouwde blauwlichtblokkers, maar het is nog beter als je het gebruik van je apparaten minstens een uur voor het slapengaan vermijdt
  • Een slaap routine voor het slapengaan implementeren die je helpt te ontspannen, of dat nu schrijven in een dagboek is, meditatie, luisteren naar ontspannende muziek, een bad nemen of gewoon een kruidenthee drinken en een boek lezen.

En als laatste heb ik nog een hele fijne begeleide meditatie die speciaal gemaakt is vlak voordat je gaat slapen. Je kunt deze hier gratis downloaden.

Laat me weten als je wat aan deze tips hebt gehad door een reactie te plaatsen.