• Home
 • Menopauze

10 manieren om je stemmingswisselingen in de menopauze te verminderen

10 manieren om je stemmingswisselingen in de menopauze te verminderen

Heeft u de laatste tijd last van stemmingswisselingen, huilt u of voelt u zich angstig? Dan kunnen uw klachten te wijten zijn aan de menopauze.

Veel vrouwen associëren deze levensfase met opvliegers, nachtelijk zweten en verstoorde slaap, maar de menopauze kan ook psychologische gevolgen hebben.

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die door de menopauze gaan een hoger risico hebben op stemmingswisselingen dan niet-menopauzale vrouwen.

De symptomen, van zich neerslachtig voelen tot het ervaren van angst en tranen, kunnen perimenopauze vrouwen van in de veertig treffen, voordat hun menstruatie volledig is opgehouden, en aanhouden nadat de menopauze heeft plaatsgevonden, meestal rond de leeftijd van 51.

Waarom beïnvloedt de menopauze de stemming?
De oorzaken van stemmingswisselingen bij vrouwen in de menopauze zijn complex, hoewel onderzoek een slecht humeur heeft gekoppeld aan fluctuerende hormonen. Oestrogeen speelt een rol in veel hersenfuncties, dus dalende niveaus tijdens de perimenopauze kunnen bij sommige vrouwen het psychisch welzijn beïnvloeden. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een voorgeschiedenis van ernstig premenstrueel syndroom of postnatale depressie sommige vrouwen vatbaarder kan maken voor stemmingswisselingen in de menopauze.

Andere symptomen die gepaard gaan met de menopauze, zoals slapeloze nachten, opvliegers, een laag libido en vaginale droogheid, kunnen ook bijdragen aan gevoelens van verdriet of een laag zelfbeeld. Veel vrouwen in deze levensfase ervaren andere stress, zoals kinderen die het huis verlaten of voor een ouder familielid zorgen, wat angst en depressie kan vergroten.

Wat u kunt doen om uw humeur te verbeteren
Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die u kunt doen om de psychologische effecten van de menopauze te bestrijden, van medische interventies of aanvullende therapieën die worden uitgevoerd met het advies van een gezondheidsprofessional, tot eenvoudige veranderingen in uw levensstijl.

Hier zijn 10 manieren om je stemmingswisselingen in de menopauze te egaliseren:

 1. Houd een dagboek bij
  Door een symptoomdagboek bij te houden en uw symptomen elke dag bij te houden, kunnen gezondheidswerkers beoordelen of uw sombere stemming een cyclische, hormonale basis heeft of dat u mogelijk lijdt aan een depressie die anders moet worden behandeld. Sommige vrouwen van in de veertig krijgen antidepressiva voorgeschreven voor een slecht humeur, maar deze kunnen vervelende bijwerkingen hebben, terwijl hormoonvervangende therapie (HST) een effectievere en veiligere behandeling is voor stemmingswisselingen die worden veroorzaakt door fluctuerende hormonen.
 2. Neem wat HRT
  In het VK wordt HST (waarbij oestrogeen wordt ingenomen met een progestageen voor vrouwen die nog in de baarmoeder zitten) door NICE aanbevolen voor de behandeling van aan de menopauze gerelateerde stemmingswisselingen en uit onderzoek is gebleken dat het helpt. Een studie, eerder dit jaar [2018] gepubliceerd door Amerikaanse onderzoekers, vond dat vrouwen die een jaar HST gebruikten, minder snel symptomen van depressie ontwikkelden tijdens de menopauze. Er zijn enkele risico’s verbonden aan het gebruik van HST, maar deze zijn extreem klein en de voordelen wegen op tegen de risico’s. Het type en de dosis HST zullen op advies van uw arts afhangen van uw individuele symptomen en medische geschiedenis.
 3. Probeer testosteron
  Sommige vrouwen met een laag libido krijgen een testosterongel voorgeschreven om naast HST te gebruiken. Een slecht humeur kan worden verergerd door een laag libido, seksuele disfunctie en problemen in uw relatie en het gebruik van kleine hoeveelheden testosterongel kan uw libido en energieniveau verhogen, wat op zijn beurt helpt om de stemming te verbeteren. Uw individuele geval zal door een arts moeten worden beoordeeld en gewoonlijk wordt in eerste instantie een lage dosis voorgeschreven.
 4. Eet goed
  Gezond eten kan je humeur verbeteren, terwijl het consumeren van te veel cafeïne of suikerhoudend voedsel kan leiden tot onbehulpzame hoogte- en dieptepunten van energieniveaus. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan bepaalde vitamines, zoals B12 en magnesium, uw humeur kan beïnvloeden, dus het kan helpen om uw inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstoffen, zoals groene bladgroenten, volkoren granen en eieren, te verhogen. Het eten van vette vis, rijk aan omega-3, kan ook de stemming verbeteren.

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan oestrogeenachtige verbindingen die fyto-oestrogenen worden genoemd, zoals sojabonen, linzen en peulvruchten, kunnen ook gunstig zijn. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat Japanse vrouwen, die een dieet volgen dat rijk is aan fyto-oestrogenen, minder symptomen van de menopauze ervaren dan vrouwen met een westers dieet.

 1. Bezuinigen op alcohol
  Hoewel alcohol aanvankelijk als een stimulerend middel werkt, heeft het uiteindelijk een kalmerend, depressief effect, zodat regelmatig zwaar drinken u een neerslachtig gevoel kan geven. Met mate drinken en meerdere dagen per week niet drinken zou een positief effect op je humeur moeten hebben.
 2. Oefen regelmatig
  Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen die regelmatig sporten gelukkiger zijn. Het is niet precies duidelijk waarom – het kan zijn dat gezondere mensen zich gewoon beter voelen of dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op de hersenchemie. Lichaamsbeweging kan ook uw slaap en zelfrespect verbeteren in een tijd waarin vrouwen in de menopauze zich misschien schamen voor hun symptomen of zich zorgen maken over ouder worden. Activiteiten zoals een dansles, tennissen of deelnemen aan een bewegingsles zijn niet alleen sociaal, maar omdat ze gewichtdragende oefeningen inhouden, helpen ze de negatieve effecten van de menopauze op de gezondheid van de botten tegen te gaan.